Varza a la Cluj cu nostalgii


Puţină lume ştie că, reteta celebră de “varză a la Cluj” a fost omologată ca preparat cu specific local, într-un mic restaurant de pe Bulevardul Eroilor, prin anii ’70, odată cu supa de varză ”lucskos” şi “vargabeles”, o budincă de branză dulce şi stafide.

Daca eşti trecător prin Cluj, nu se poate să nu te fi purtat paşii,  măcar odată pe Bulevardul Eroilor, care face legatura între Primarie şi minunatul aşezământ de cultură, Teatrul Naţional. Strada are case vechi, somptuoase, cu o arhitectură specifică perioadei medievale, perfect conservate şi împrospatate. La fiecare pas dai de câte o cafenea, o cofetarie, un restaurant ori o terasă, primitoare, gata să îţi fie gazdă bună şi loc de popas în truda drumurilor, pe care ne poartă viaţa de fiecare zi. Pentru nostalgicii oraşului, locuitori ori turişti, vreau să scot la lumină, niste mici restaurante cu specific, situate pe aceasta strada şi pe lîngă care aţi putea trece fără să le observaţi. Vă mai aduceţi aminte de Vărzărie, Păstăioase ori Cartofărie? Pentru cititorul din afara Clujului i se pot părea amuzante aceste denumiri dar aici era locul preferat de masă al studenţilor dar şi al muncitorilor, care puteau servi masa, în schimbul unei sume modeste. Cele trei mici restaurante făceau parte dintr-un proiect gastronomic pilot, care, deşi s-a incercat sa fie sursa de inspiratie şi pentru alţii a dat roade doar aici. In fiecare se serveau preparate cu specific, pe bază de varză, păstăi şi cartofi. Acum, mai functioneaza doar un sigur restaurant dar, ca şi atunci, preparatele au aceeaşi savoare. Numai concurenţa atâtor restaurante şi mall-uri a dispersat clientela. Dacă treceti pe Buevardul Eroilor şi vreti să gustaţi din aceste renumite preparate ardeleneşti sau vreţi sa vă împrospătaţi amintirea gustului, faceţi un popas la Vărzărie şi Păstăioase.

Despre “varza a la Cluj” nu se ştie exact cine este “inventatorul”, deşi preparatul acesta se găteste de zeci de ani in Transilvania. Ca să vedeţi în ce constă particularitatea acestui fel de mâncare, vă invit să-l preparati acasă. Reteta e simplă: o varză, o ceapă, o cană de orez, 500 de grame de carne tocată în amestec, de porc şi vită. De aici intervine maiestria artistică a gospodinei. Varza se taie fideluţă şi se freacă puţin cu sare. Se scurge apa care rezultă. Se căleşte varza, până se înmoaie, se pune piper, mărar, cimbru după gust şi se toarnă o cană de apă. Separat se căleste ceapa până devine sticloasă, se adaugă orezul şi se prăjeşte uşor şi el, apoi se pune carnea tocata. Cand carnea a început să îşi schimbe culoarea şi să lase zeamă, se amestecă împreună cu varza calită. Se pune puţin bulion sau suc de roşii si se lasa sa mai fiarbă. Se poate da la cuptor, dupa ce s-a ornat cu bucăţele de Kaiser ori cârnăciori afumaţi. La final, opţional, se toarnă smântână.

                                                                                                                      Sursa foto:

Publicitate

About Gabriela

Pasionată de cunoaștere, de literatură și scris.

Posted on 5 mai 2011, in Povestiri din Cartier and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 23 comentarii.

  1. moamaaaa, ce-mi ploua in gura! gabico, ce-am gresit de m-ai pedepsit in halul asta? 😀

  2. Mai țin minte.Avem aceste mâncăruri în gama culinară pe care o preparăm iar pritenii noștri din alte părți agrează aceste bucate.

  3. Sărut mâna Gabriela ! Wow …e preferata mea . Am mâncat pentru prima dată în armată şi de atunci sunt îndrăgostit de ea. Soţia nu prea vrea să-mi facă motivănd lipsa reţetei dar acum mulţumită ţie am un atu.

    Mulţam frumos !

  4. Mno, după ce-o spus Redsky2010 ce-o spus, io’ ce să mai spui ?
    Azi nu da’ mîne, musai asta facem şi papăm.
    Cre’ că un pahar de vin roşu mere’ tocma ‘bine, drept ?
    😀

  5. Bineinteles ca merge de minune cu un pahar de vin rosu. Dar nici unui paharel de tuica nu i-ar sta rau langa astfel de bunatati. 🙂

  6. Si la noi la „Iesi” avem restaurante cu specific romanesc, mai bine zis moldovenesc :). Pofta buna !

  7. Prima dată am mâncat varză a la Cluj, la….Sibiu! Ştiu că mi-a plăcut mult. Trebuie neapărat să încerc reţeta. mersi frumos, Gabriela, că ne-ai scris-o aici. Şi-apoi, venind de la o clujeancă….nu mă îndoiesc că este cea mai bună variantă! 🙂
    Mi-au plăcut tare mult denumirile de restaurante! Au umor clujenii! 😀

  8. Da. Asa zic si eu, ca erau inspirate si amuzante. Tin minte cand odata, trebuia sa ma intalnesc cu cineva si m-a trimis la Varzarie. Credeam ca e un aprozar. Apoi mi-a explicat ca e vorba de un restaurant foarte frecventat.

  9. Cluj sounds like my kind of place, all those cafes, restaurants and places to eat and drink is just what I like.

    varza a la Cluj seems like a nice simple dish to make that even I could probably make it…hopefully. Looks delicous.

  10. tara asta este o varza si de la cluj se trage. Te salut.

    • Noah…esti un pic raut. Nu suntem clujenii de vina ca avem o clasa politica macinata de coruptie si dezinteres. Crezi ca ne intreaba pe noi cineva? Dar decat sa fii suparat mai bine ia o portie de varza a la Cluj, ca e mai usor digerabila decat politica guvernamentala. Si s-ar putea chiar sa-ti placa. 🙂

  11. Scuze daca s-a inteles asa. Eu ma refeream doar la un anumit clujean. Ca oras imi place clujul, ma trag din neam de ardeleni. Da, imi place varza a la Cluj.

  12. stai linistit ca nu e nici o suparare. Mi-am dat seama ce vrei sa zici. Si daca nu ti-ar placea varza tot ar fi in regula. 🙂

  13. O varză a la Cluj, mâncată la Vărzărie, a fost visul adolescenţei şi tinereţii (primei, dar, a următoarelor!), pentru care mergeam la Cluj Napoca, cu treabă sau fără!
    Pentru varză a la Turda, citiţi: http://zamfirpop.wordpress.com/2009/06/12/varza-a-la-turda

  14. Da imi amintesc,la „‘Pasularie”.Faina tineretea

  1. Pingback: Eyes in motion…. « androxa

  2. Pingback: n-ai sa vii « Rokssana's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: