Narcise de Paste


Pornită de acasă, din satul ei, aflat la caţiva kilometri de Cluj, bătrânica aceasta şi-a dat ultimii bănuţi pe biletul de autobuz. Are în braţe câteva buchete de narcise. Le-a adus la oraş, să le cumpere doamnele. Bine că a dat căldura şi în grădină au înflorit mândreţe de flori albe, mirositoare. Sigur le va vinde, că acum, femeile de la oraş vor să îşi împodobească mândru, casa. Peste două zile sunt Paştile. Stă şi se gândeşte. Cum vor fi Sfintele Sărbători la oraş? Sigur, foarte faine, cu mâncare multă, cu haine noi şi distracţii. Ce ştiu ei, orasenii, cum sunt Paştele la ţară, în modesta ei căsuţă, unde prin curte, se plimbă amarâte, două găini bătrâne şi un câine ciufulit. Nu are nici măcar televizor. Haine noi, nu-şi aminteste de când nu şi-a cumpărat. Şi acum, la ce-i mai trebuie? Are doar un rând de haine bune, puse cu grijă în şifonier, pentru când va veni momentul să plece din lumea asta. Dincolo trebuie sa ai haine bune. Sigur e mai bine decat aici. Se uită la studentele care trec, fără griji, şi fără apăsarea durerilor bătrâneţii.

– Luaţi un buchet de flori, domnisoara! Aşa o să pun si eu ceva pe masa, de Paste!

About Gabriela

Pasionată de cunoaștere, de literatură și scris.

Posted on 22 aprilie 2011, in impresionante, Povestiri din Cartier and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 comentarii.

  1. M-ai distrus!
    Foarte frumos scris, Gabriela, foarte frumos!

    • Alexandra, mi se rupe sufletul cand vad batrane ca aceasta, amarate, necajite, care au trait o viata plina de nevoi si griji, ca vin la oras sa vanda doua flori, sau uo legatura de patrunjel. Abia daca isi pot acoperi banii de transport. Putinul pe care il castiga, inseamna atat de mult in casa lor modesta. Batranele acestea nu cersesc, sunt prea demne, dar le simt lacrimile stand acolo, pe treptele unei cladiri, sa poata scoate ceva banuti.

    • E povestea unei femei simple de la tara. Ca sa cunosti viata cuiva, e nevoie de o singura secunda. O clipa, cat a durat sa fac fotografia aceasta si am vazut deja o viata. Nici macar nu e nevoie de cuvinte. Asa vad eu oamenii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: