Profet in satul lui


Toamna infioara cu o lumina blanda, frunzele copacilor si iarba. Miroase a struguri, a varza si a praf. Roua noptii inmuiase mirosurile de prin gradini. Tufele inalte de dalii care scot de prin toate curtile si gardurile capetele lor colorate inveselesc satul, in miez de anotimp. Gainile vesele se aud de prin toate curtile. Pe drum, copii de toate varstele se indreapta spre scoala, galagiosi. Augustin, urmeaza si el aceeasi directie, cu gandurile la problemele lui. Era bucuros ca, reusise sa obtina un post de profesor suplinitor la scoala din satul natal, aproape de Cluj. Asta il va ajuta sa se poata intretine la facultate. Abia a terminat liceul dar are vise si ganduri mari. Se gandeste la tintele pe care si le-a propus in viata cu hotararea omului care vrea sa le atinga. Copiii, il saluta de la distanta, cu sfiala. Auzisera ei, ca au un nou profesor la istorie, ca e tanar si se poarta frumos cu ei. Asta o spuneau cei care au avut deja ore cu el. Augustin, se intalni cu niste sateni. Il salutara si se opri in drum doua minute, sa vorbeasca cu ei. In dreptul sau, Ionica, un baietel in clasa a cincea, se opri la cativa metri distanta. Facea cate un pas-doi, ezitand daca sa mai inainteze ori sa isi vada de drum. Augustin termina de vorbit cu satenii si dadu sa plece, cand il zari pe Ionica. Baietelul, era copilul vecinilor lui, o familie numeroasa si modesta. Hainutele lui, atarnand si iesite de soare, aveau emblema  folosintei lor de fratii mai mari. Incaltamintea era si ea “umblata”. Ionica le spusese baietilor ca profesorul de istorie, e Gusti, din vecini. Vru sa le si dovedeasca, incercand sa intre in vorba cu el, ceea ce era un act de bravura. El, mititelul, sa discute cu profesorul. In cele din urma, apropierea copilului era inevitabila. Intepenindu-se pe picioare si luand o figura de om cu preocupari serioase dar cu un aer curios, specific oamenilor simpli de la tara, isi lua inima in dinti si intreba, cu o voce subtirica si intonatie usor cantata, cu accent ardelenesc.

–          Ma Gusti, maaa! Tu ne esti dascal?

–          Io, ma.

Augustin zambi, in timp ce ii imita intonatia si modul de adresare. Vorba lui Nietzsche. “Nimeni nu e profet in tara lui.”

Ionica, plin de mandrie se intoarse spre prietenii, care urmareau scena de la distanta, arunca privire victorioasa si plina de mandrie, vrand sa spuna. “ Noa, ati vazut? E Gusti, din vecini”.

About Gabriela

Pasionată de cunoaștere, de literatură și scris.

Posted on 22 ianuarie 2011, in Povestiri din Cartier and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 13 comentarii.

 1. Curajos, Ionică ăsta! 🙂 Iar mie imi place cum scrii, nu stiu de ce m-am gandit imediat la „Un om năcăjit”.

 2. Iote la Ionică ce cucoș se dădu!
  Îl demitiză pe bietul dascăl, care, oricum, nu cred că avea cine știe ce prestanță la anii lui. 😀

  • la vremea aceea nu avea, dar si bruma de prestanta pe care si-o construise ii fu spulberata. 🙂 Ca sa poata fi „profet”, dascalul s-a mutat, dupa terminarea facultatii intr-un oras, la ceva distanta de satul natal. 🙂

 3. Găbița, zi-mi și mie cum pot copia posterul cu Antologia gafelor, fiindcă, făcând parte din club, aș vrea să mi-l pun și eu pe blog. 😀

 4. Am încercat această experienţă, dar după foarte mulţi ani! Era cu totul altceva, copilul de odinioară, avea acum…păr cărunt!
  Oricum, vorba cu profetul rămâne valabilă!

 5. Este mai mult, mai trist:

  <>

  (Consatenii lui Isus se intrebau: „nu-i Acesta baiatul tamplarului Iosif? „)

  • Pai erau niste copii care il priveau pe dascalul lor ca pe o icoana, doar stii cum erau copiii de scoala, la tara. Iar Ionica, a venit, sa spulbere mitul si sa se umple de glorie.

 6. Ce i-o fi crescut statutul lui Ionică printre prieteni că dascălul e vecinu Gusti.Drăguță poveste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: