intrebarile varstei
E ora 7 seara si barbatul s-a dus” in sat”, adica la bufetul din centru satului, sa bea o bere sau o palinca cu alti sateni, sa mai schimbe o vorba despre politica, despre criza sau cine stie ce ale discutii importante. Leliuca Susana da semne de nerbdare. In Ardeal , leliuca i se spune unei femei trecute de 40 de ani, un fel de “tanti”. Leliuca Susana aseza animalele, verifica daca e curat prin casa si daca mancarea e gata. O lasa pe coltul sobei de gatit din bucatarie, acoperita cu un capac. Painea e si ea, taiata in felii si pusa in mijlocul mesei, impaturata intr-o stergura, un prosop din bumbac, tesut in casa, alaturi de farfuriile taranesti si tacamuri. Leliuca Susana si badea Niculae sunt amandoi trecute de 60 de ani. Copiii le sunt plecati din tara si ei singuri se gospodaresc si au grija unul de celalat. Femeia nu are rabdare cu barfa vecinelor care nu stiu “vorovi” altceva decat de muraturi si de reumastisme. Asa ca, se lua incet si se indrepta spre bufet. Ajunsa la carciuma, il zari pe barbatul sau, stand cu altii la o masa si cu un pahar de palinca in fata sa. Gesticula si plin de importanta comenta despre nesimitirea guvernantilor care nu ii ajuta pe tarani dar le-a impozitat pana si saracia.
– D-apoi mai barbate, cum ne-o fost vorba? Vrei sa dormi toata ziua in bufet? Gata-ti din pahar si du-te acasa, ca am lasat mancarea pe foc!
Barbatul, un om bland de felul lui, bombani ceva, dar se executa repede. Pleca singur. Leliuca Susana mai ramase. De-abia a venit. Nu se jena ca in bufet nu mai era nici o muiere. Se aseza la tejghea, pe un scaun cu picioroange inalte si ceru una mica. Vanzatoare de la bar, obisnuita cu tabieturile batranei, ii turna un pahar de palinca si il aseza frumos inainte.
– Doamne, cum o pot bea unii oameni?- zise leliuca si dadu peste cap, dintr-o sorbitura paharul cu tarie de aproape 50 de grade.- Noah, Raveca, m-am incalzit si m-am inviorat, ca de la o varsta parca iti ruginesc toate incheieturile. Mai toarna-mi un det. Si femeia de la ii mai puse un pahar de horinca. De fiecare data, leliuca se minuna cum o pot bea unii oameni, dupa care dadea peste cap, dintr-o data, paharul de tuica. Dupa trei pahare, se ridica, cu mai mare greutate decat venise de acasa.
– Amu m-oi duce si eu, ca cine stie ce mi-o face barbatul acela acasa pana viu eu. Intorcandu-se catre ceilalti sateni ii saluta cu umor. Noa sara buna si mai mereti la casele voastre ca muierile cele sunt ingrijorate nu cumva sa patiti ceva. Ma tat mir si eu cum puteti be atata horinca si mi-e sa nu va faca rau. Se indrepta spre podul de la vale, peste care trecea soseaua ce traversa satul. Barbatii o mai auzira murmurand, in timp ce se pierdea invaluita in umbrele serii; “Cum o pot bea unii oameni?”
Posted on 6 septembrie 2010, in Povestiri din Cartier and tagged bufet, horinca, leliuca, sat. Bookmark the permalink. 70 comentarii.
🙂 pa da. Bine-ai trecut pe aici! Cand e vorba despre palinca, oamenii uita de toate necazurile.
Frumoasa dezbatere; uite asa ne cunoastem la un pahar de…vorba; in zona Satmarului meu natal s-au prostit si fac palinca din esente si alcool rafinat; cred ca osenii au inceput,ei au palarii mici si sunt mai umblati…
Noa, hai noroc!
se mai zice si „Dumnezeu ne-mburde-n rai” 🙂
amuzanta femeie leliuca Susana 🙂 sau mai bine zis descrierea 🙂 sau mai degraba si una si alta 😀 Iaca, chiar nustiu cum beau altii ca eu am incercat intrun moment de mare suparare sa iau un paharel(de tarie) asa dintr-o rasuflare si n-a mers; mi s-a taiat respiratia – s-a dus pe-alaturi 🙂 e si asta o…cum sa-i zic; trebue sa poti asa 😀
inseamna ca nu ai fost suficient de suparata 🙂
ba am fost, dar n-a mers, era prea tere pentru miine 😀
🙂 poate ca mai bine.
Mi-am amintit de o poveste: http://daurel.wordpress.com/2009/03/31/povestire/
Frumos. O realitate foarte bine prezentata. 🙂
Bine-ai venit pe blog. Ma bucur ca ti-a placut povestirea. Multumesc de comentariu.
Salut,
Am mai fost pe aici, mi-a placut blogul tau, il citesc cand am timp, doar ca nu am comentat pana acum. L-am pus la blogroll ca semn de apreciere. 🙂
multumesc de aprecieri. 🙂 Si eu l-am pus pe la tau la blogroll, tot ca semn de apreciere. Chiar imi place si am sa-l folosesc ca sursa de inspiratie. E un site profesional si profesionist. Felicitari!
Am citit cu plăcere, mi-am imaginat toate bucatele, pâinea aburindă, palinca și am redescoperit farfuriile țărănești din care eu mănânc cu aceeași plăcere de fiecare dată.
Personajele…savuroase și ele…
Zi faină!
multumesc pentru comentariu, Geanina. Viata la tara are farmecul ei. Si leliuca Susana, de asemenea. 🙂 O zi frumoasa si tie!
Uitasem zicerea „Dumnezeu ne-mburde-n Rai”
Multumesc.
🙂 motiv de aduceri aminte.
pai se referea ca ea nu sta toata ziua in carciuma ca aia…bea repede si se duce acasa sa isi vada de treburi…
🙂 ei… cred ca stia cat e de „rea” si o testa de fiecare data, sa vada cum o pot bea unii oameni in ciuda gustului ei.
🙂 am si eu un amic care intr-o dupa-masa e in stare sa termine un litru de horinca, de aia din maramu de 55 de grade, dar de fiecare data cand duce sticla la gura zice: „Doamne bate-o bautura!” 🙂
Era un cantec popular:” Bate-o Doamne bautura,/ cine-o bea peste masura…” 🙂
Pingback: Intr-o zi de septembrie,… « Daurel’s Blog
Pingback: Asociaţia AUCI ajută tinerii cu handicap în cadrul proiectului “Băieţi pe picioare” « joy
Pingback: Mirabila Doamnă. Tiroliene « GENUNCHIUL LUMII | Flavius Obeadă