numaratorul


Batranul Gyuri, e pensionar de zeci de ani. Lucrase el pana la revolutie ca magazioner. Era obisnuit cu cifrele si numaratorile. Nimic nu-i scapa si trebuia ca toate lucrurile sa fie in ordine. Tinea situatii peste situatii ca nimeni altul. Cand a iesit la pensie, a inceput sa se plictiseasca. La un moment dat a observat cat de rispitori sunt vecinii. Tot vin si pleaca. Aprind lumina pe scara , folosesc apa de la robinetul din beci si spala covoare, pe cand el, are inca in boxa de la subsolul blocului, cutii de conserve, pe care le adusese fiul sau, fost preot reformat, cu niste ajutoare umanitare, in urma cu cativa ani. Batranul aduna totul. Nimic nu se risipea. Iar vecinii il scoteau din minti cu felul lor de a fi. Vecinii il banuiau ca pe vremuri ar fi fost turnator. Dar cum nimeni nu are o dovada clara, nu il poate acuza.
Cu acelasi jerseu verde si pantalonii de catifea maro, Gyuri a venit azi, la sedinta de bloc, cu o lista, scrisa frumos la masina de scris. Dupa ce nu a fost de acord sa contribuie financiar la montarea unui acoperis de tabla si a interfonului, pe motiv ca, preturile sunt prea mari si sigur cineva face smecherii, Gyuri si-a scos lista. „Si acum sa va spun de ce platim atat la bloc. Uite, la vecinul Costica, luna trecuta, au venit 23 de persoane diferite. Tot el a aprins lumina pe scara, impreuna cu familia de 167 de ori. A folosit apa din beci o data, si batatorul de covoare de 3 ori.”
Si astfel a luat pe fiecare vecin in parte. Mai putin pe el insusi. Toata lumea a ramas fara cuvinte. Nimanui nu i-ar fi trecut prin minte sa numere cine si de cate ori a aprins lumina pe scara. Darmite cati vizitatori au avut. „Ei, in cazul asta, zise Gyuri, eu nu platesc nimic, nici curent, nici acoperis, nici apa in beci.” Ce omise batranul, absolut nesemnificativ, din punctul sau de vedere, ca fiul lui locuia in apartament, de 2 ani, fara a fi trecut la cheltuielile de bloc.

About Gabriela

Pasionată de cunoaștere, de literatură și scris.

Posted on 16 mai 2010, in Povestiri din Cartier and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Plictisit bătrânul şi revoltat. Sunt destui astfel de pensionari, care din plictiseală sunt atenţi la capra vecinului. Îmi amintesc reclama aceea în care cei doi pensionari căsătoriți fac cu schimbul la vizor.

  2. pai si asta statea tot timpul cu ochiul pe vizor…reclama aceea a fost inspirata din realitate. 🙂 sa stai sa numeri de cate ori vine cineva si la cine intra in casa, de cate ori aprinde lumina pe scara, mi se pare un caracter uman anormal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: